Националне посластице
ПРЕДМЕТ : НАЦИОНАЛНЕ ПОСЛАСТИЦЕ 3/5
23.03.2020.
Италија-Касато торта
Чешке ролнице
Прелив: 2 пакетића шлаг крема или шлаг пене, или 150 g црне или беле чоколаде, 2-3 велике кашике уља за топљење чоколаде, око 50 g крупно сецканих ораха.
Припрема:
Кекс крупно наломити и ставити у други дубоки суд. Прелити са топлим млеком и румом, па промешати.
У дубоку посуду ставити путер, додати шећер и по жељи ванилин шећер и мутити са миксером док се не добије фина пенаста маса.
Чоколаду растопити, дода-ти у размућени путер и мутити.
Суво воће и ломљени кекс спојити заједно, промешати па додати путер са чоколадом и помешати да се све добро сједини.
Када се охлади и стврдне, склонити најлон фолију и преврнути је на чинију за торту.
Пример https://www.youtube.com/watch?v=9BctfP-uB_A
Састојци:
750 г белог брашна,2 јаја,100 г отопљеног маргарина,250 мл млека,30 г квасца,4 кашике шећера,кора од једног лимуна,ванилин шећер,прстохват соли.
Припрема:
Млеко загрејати,додати му квасац и оставити да нарасте.Кад нарасте пресути у посуду у којој ће се месити.Додати истопљени маргарин,јаја,лимунову кору,ванилин шећер,со,шећер и на крају брашно.
Тесто ставити на топло место да нарасте.
Кад је нарасло развити дебљине пола цм.Ножем исећи тесто у круг тако да се добије једна дугачка трака.
Кад се намотају премазати их истопљеним маргарином и уваљати у кристал шећер (могу се ваљати и у кокос,лешнике..),ређати у дубљу тепсију тако да не додирују дно,већ да буду у ваздуху,тако што ће се ивице од ролни поставити на обод од тепсије.Пећи на 180°Ц и то 15-20 минута у рерни која се претходно загрејала.Када порумене са горње стране окренути их.
Moгу се служити тако празне или се пунити надевом по жељи.
Пример https://www.youtube.com/watch?v=J5ncN6Pco0s