Националне посластице


Предметни наставник:

Сања Продановић

Сања Јешић - [email protected]


ПРЕДМЕТ : НАЦИОНАЛНЕ ПОСЛАСТИЦЕ 3/5
23.03.2020.
Италија-Касато торта   

Чешке ролнице           
 

 
    
Kaсато торта
 
Састојци: 30g на комаде ломљеног кекса, 150-200g сецканих-туцаних ораха, 150 g сецканих желе бомбона у боји, 150 g сувог грожђа потопљеног у руму, 50-100 g сецканих сувих смокви, 50-100 g сецканих сувих урми, 200 g црне чоколаде,  250 g путера, 250 g шећера у праху, 100 ml млека, 1-2 велике кашике рума.
 
Прелив:  2 пакетића шлаг крема или шлаг пене, или 150 g црне или беле чоколаде, 2-3 велике кашике уља за топљење чоколаде, око 50 g крупно сецканих ораха.

 


 Припрема:

 Суво грожђе очистити и потопити га у рум, да одстоји неколико сати, може и преко ноћи. Очишћене смокве, урме и орахе насецкати и ставити у једну дубљу посуду, орахе један део самлети и тако додати у смесу. Све ово помешати са оцеђеним сувим грожђем и насецканим желе бомбонама.

Кекс крупно наломити и ставити у други дубоки суд. Прелити са топлим млеком и румом, па промешати.

У дубоку посуду ставити путер, додати шећер и по жељи ванилин шећер и мутити са миксером док се не добије фина пенаста маса.

 

Чоколаду растопити, дода-ти у размућени путер и мутити.

Суво воће и ломљени кекс спојити заједно, промешати па додати путер са чоколадом и помешати да се све добро сједини.

 Узети калуп за кекс, наквасити га и обложити са најлон фолијом. Добијену смесу касато торте распоредити у калуп, притиснути добро како не би остале шупљине у торти. Прекрити најлон фолијом и ставити у фрижидер преко ноћи или у замрзивач око 4-5 сати.

Када се охлади и стврдне, склонити најлон фолију и преврнути је на чинију за торту.

Преливање: Ако је торта са шлаг кремом, може се припремити готов шлаг крем или шлаг пена, али са мало мање млека – око 2/3 количине потребног млека. Или ако се жели касато торта као суви колач, онда растопити чоколаду са мало уља и прелити цео колач, па посути са препеченим орахом.
 
 
Пример https://www.youtube.com/watch?v=9BctfP-uB_A

Чешке ролнице
 
 

 
Састојци:
750 г белог брашна,2 јаја,100 г отопљеног маргарина,250 мл млека,30 г квасца,4 кашике шећера,кора од једног лимуна,ванилин шећер,прстохват соли.
 
Припрема:
Млеко загрејати,додати му квасац и оставити да нарасте.Кад нарасте пресути  у посуду у којој ће се месити.Додати истопљени маргарин,јаја,лимунову кору,ванилин шећер,со,шећер и на крају брашно.
Тесто ставити на топло место да нарасте.

Кад је нарасло развити дебљине пола цм.Ножем исећи тесто у круг  тако да се добије једна дугачка трака.

 
Могу се користити мале дрвене оклагијице,ако се не могу користити картонски држачи за убрусе које треба умотавати у алуминијумску фолију.Премазати уљем оклагијицу,па намотавати траку око калупа тако да сваки следећи намотај мало полкопи претходни.Благо заролати на столу да се траке изравнају.

Кад се намотају премазати их истопљеним маргарином и уваљати у кристал шећер (могу се ваљати и у кокос,лешнике..),ређати у дубљу тепсију тако да не додирују дно,већ да буду у ваздуху,тако што ће се ивице од ролни поставити на обод од тепсије.Пећи на 180°Ц и то 15-20 минута у рерни која се претходно загрејала.Када порумене са горње стране окренути их.

Moгу се служити тако празне или се пунити надевом по жељи.

 
 Пример 
https://www.youtube.com/watch?v=J5ncN6Pco0s